luni, 4 mai 2009

Vreau sa fiu trainer

Cum poti deveni trainer.
Sfaturi de la cei mai populari traineri
Ti-ai pus vreodata intrebarea aceasta? Si eu. Si atunci am rugat pe cei mai populari traineri sa ma sfatuiasca. Cinci dintre ei mi-au raspuns chiar pentru acest articol, ceilalti ma vor ajuta la urmatoarele articole sa sistematizez si sa detaliez toate cunostintele, abilitatile, formarile necesare unui trainer.
Oportunitati si alegeri
Daca vrei sa pornesti pe acest drum, ai mai multe posibilitati: poti fi freelancer, poti lucra pentru o companie de training sau poti fi trainer intern chiar in compania in care lucrezi deja.
Florin Lazarica de la Achieve Global, castigatorul titlului de anul acesta de „Cel mai popular trainer', a surprins extrem de bine oportunitatile fiecarui tip de job. 'Ca freelancer joci pentru tine, tu esti starul din echipa ta. Un avantaj major il reprezinta timpul avut la dispozitie. Ai posibilitatea sa asimilezi informatii in ritmul tau, sa ti le fixezi asa cum consideri tu de cuviinta si sa descoperi frumusetea din spatele multor carti de business citite in alte conditii decat pe diagonala. De asemenea, ai posibilitatea sa lucrezi in paralel sub forma de colaborare cu furnizori de training care apeleaza la freelanceri. Daca esti bun, ai experienta si capacitate de relationare, poti sustine cursuri certificate de catre organizatia in cauza. Aici avantajul este reprezentat de cumularea de know-how: din expunerea la organizatii mari, din implicare in programe de anvergura pe perioade mai lungi si din experientele proprii in timpul cursului.
Ca trainer angajat in cadrul unei companii de training, avantajul major e lucrul zi de zi alaturi de colegi. Esti expus constant noului, esti in contact cu experientele celorlalti. Un proverb zicea ca 'un om normal invata din propriile experiente negative, pe cand un om destept invata din experientele celorlalti'.
Know-how-ul colegilor iti este pus la dispozitie, nu-ti ramane decat sa-l asimilezi, sa tragi concluziile potrivite si sa-l folosesti ori de cate ori ai nevoie. In plus, esti sprijinit de o echipa de suport care te sustine pe partea de logistica si o echipa de sales care genereaza business. Acumulezi informatii, experiente si studii de caz pe care le pui in final la dispozitia participantilor in scopul inlesnirii fixarii conceptelor de buna practica. Astfel se diferentiaza cei care asigura doar un transfer de informatie de cei care fac din procesul de training o oportunitate de invatare. Combinatia dintre cele doua ipostaze e reprezentata de trainerul intern, in pozitie de consultant intern de dezvoltare de soft skills. Are avantajul de a-si cunoaste auditoriul, le cunoaste provocarile zilnice, in anumite cazuri le simte pe propria piele. Suplimentar are acces la o serie de informatii specifice din interiorul organizatiei, informatii care uneori nu sunt oferite furnizorului extern. Programele de training pe care le livreaza sunt foarte bine targetate, tehnice si foarte specifice, apreciate in cadrul anumitor organizatii cu proceduri complexe si bine definite. Trainerul intern beneficiaza de sprijinul organizatiei incepand cu etapa de analiza a nevoilor de training pana la etapa de verificare a cunostintelor si punerea lor in practica. Avantajul lui este acela ca poate observa si urmari rapid si direct impactul trainingului asupra abilitatilor participantilor.'Toate trei caile sunt frumoase ne demonstreaza Florin Lazarica. „Din fericire – spune el cu subinteles – nu am o solutie sau o recomandare pentru viitorii traineri. Daca au facut deja primii pasi pe calea trainingului, le urez succes, rabdare si o minte mereu verde.'
Pasiune si experienta
Iulian Penescu, Senior Trainer Corporate Dynamics International, mi-a confirmat interesul viu al tuturor cursantilor pentru meseria de trainer si mi-a impartasit doua secrete ale reusitei pentru noii traineri care surprind chiar esenta acestei profesii: pasiunea si experienta.
Ca „bonus'am primit de la renumitul trainer pe vanzari (si nu numai!) o sugestie din propria experienta privind primul pas in training si un sfat. 'Vreau sa fiu trainer, cum as putea reusi?' este una dintre intrebarile cel mai des intalnite in cursurile pe care le sustin. Cred ca determinanta in alegerea acestui drum in viata, pentru ca mi-e greu sa-i spun 'job' este pasiunea pentru acest domeniu. Daca nu pui pasiune in aceasta activitate, esti doar un transmitator de informatie. Dar… nu-i suficient sa fii pasionat.
Pasiunea fara experienta este ca 'alergatul pe intuneric', e foarte greu sa ajungi la destinatie. Cand ma refer la experienta, in primul rand ma refer la experienta profesionala in diverse posturi si pe diverse ierarhii.
Este dificil sa sustii cu credibilitate, un curs in fata unor manageri dintr-o companie, daca nu ai fost niciodata manager.
Ce le raspund celor care ma intreaba cum pot reusi in aceasta activitate? Principala conditie ca sa reusesti este sa treci la actiune. Exista o perioada dintre momentul in care esti numit trainer si momentul in care devii trainer. Daca privesc in urma, primele cursuri erau sesiuni de 30 de minute de motivare, inserate in sedintele saptamanale pe care le sustineam cu echipa mea de vanzari. Apoi m-am oferit voluntar sa sustin niste cursuri in organizatie si, in momentul in care a aparut postul disponibil, am aplicat.
M-au ajutat foarte mult in cariera, dupa cum spuneam, experienta profesionala anterioara, cartile pe care le-am citit, faptul ca am participat la cursuri cu traineri foarte bine pregatiti, care mi-au ramas ca modele, precum si dorinta mea de perfectionare continua. Un sfat pe care il dau viitorilor traineri este sa incerce sa livreze solutii practice cursantilor si mai putin modele teoretice.'
Flexibilitate si leadership
Daca sunteti tineri si fara experienta manageriala, sper ca nu v-ati pierdut de tot sperantele citind punctul anterior. Nu toate trainingurile sunt pentru manageri si inca mai exista solutii.
Si ni le da Bogdan Grigore, trainer Boom TV, blogger si fondatorul TrainingPratice.ro. Pentru Bogdan trainingul inseamna flexibilitate si leadership. 'Vrei sa devii trainer ? Excelent...Inseamna ca trebuie sa-ti doresti sa fii cea mai flexibilapersoana din sala de curs in orice moment. Inseamna ca iti doresti sa poti sa te adaptezi la orice tip de situatie si sa iesi cu spontaneitate din situatiile dificile.Vrei sa fii trainer?
Ca sa poti sa controlezi o sala, trebuie sa fi capabil sa ii urmezi tu lainceput si apoi ii vei putea conduce. Trebuie sa inveti sa ai momente in care sa stii sa seduci sala, sa-ti soarba fiecare cuvant, dar in acelasi timp sa poti sa oscilezi cu momentele in care ii provoci sa caute raspunsuri, provocari, solutii.
Trebuie sa stii cand sa asculti si cand sa deviezi discutia astfel incat sa ajungi acolo unde ti-ai propus. Trebuie sa poti sa anticipezi, sa fii tot timpul cu un pas inaintea participantilor, lasandu-ti totusi si flexibilitatea de a te adapta spontan la situatiile care apar.Ca sa fi un trainer excelent, trebuie sa te informezi in legatura cu participantii pe care ii vei avea si sa te pregatesti, adaptandu-ti exemplele si flow-ul de lucru cu nivelul salii.Trebuie sa fii in stare sa motivezi, sa ii ajuti pe participanti sa gaseasca motive pentru care nu ar trebui sa mai repete aceleasi comportamente si credinte falimentare si motive care sa-i sustina in schimbarea comportamentelor si credintelor limitative.
Lista poate continua :- sa dai sens.- sa ai energie pe care s-o transmiti si celorlalti- sa ai rabdare / rezistenta la stres- autenticitate- sa conectezi cunostintele si exercitiile lor cu viitorul lor, cu aplicarea practica a ceea ce au invatat si exersat in timpul training-ului
Cum iti poti dezvolta toate aceste directii ?- practicand, gresind, invatand ('practice, mistake, learn')- cu ajutorul feedbackului de la traineri cu mai multa experienta (pe care ii poti observasi tu la randul tau)- dezvoltand abilitati care tin de discursul public (inclusiv cursuri de dictie)- frecventand cursuri de actorie si improvizatie (pentru partea de flexibilitate, spontaneitate, expresivitate)- valorificand experienta de 'trainer assistant'- oferind valoare celor din jur (de exemplu, ONG-uri studentesti, de tineret).
Vei primi inapoi un public extraordinar si multe intrebari pertinente care te vor ajuta sa-ti dezvolti mai bine programul de training.- imbunatatind tot timpul ceva.- comunicand cu alti traineri, prin schimb de exercitii, idei, tehnici.'
Utilitate si noutate
Ati inteles desigur pana acum ca a fi trainer nu e o meserie usoara. Se cer abilitati si experiente diverse, capacitatea de ordona si prezenta cunostinte si experiente relevante, dar si capacitatea de a crea si transmite emotii, de a convinge si inspira.
Pentru a le pune in valoare pe toate, doua sunt directiile pe care mi le-a sugerat Andrei Popescu, Master Trainer Dale Carnegie in constructia si prezentarea unui curs: utilitate si noutate. Iata tehnicile si modurile concrete pentru a le lua in calcul: - „E vital sa petrecem cel putin dublul timpului de training (4 zile pt 2 zile de curs) investigand domeniul, compania si departamentul din care provin participantii.
Chiar daca miezul teoretic al cursului este unul fix, valoare adaugata de trainer provine din exemplele si adaptarile la problematica specifica a oamenilor din sala.- Sa incercam sa evitam introducerile banale ('Ma numesc..., Sunt de la..., ma bucur mult ca am ocazia sa...., care sunt asteptarile voastre de la curs?').
Mai degraba sa ne folosim creativitatea pentru a deschide un curs cu un exemplu personal, o situatie provenita din ce am citit, un citat relevant, astfel incat sa atragem atentia audientei inca inainte de a apuca sa ne spunem numele.- In permanenta, la orice modul al cursului, sa facem referinta la restul continutului (Loop back / Loop forward) pentru a crea idea de 'Flow de idei' in curs si nu doar o inlantuire de concepte ordonate aleator.- Exemplele personale (atat succese cat si insuccese) inserate in fiecare modul ne vor creste credibilitatea (am trait acele chestiuni, nu le-am citit din carti)- Sa evitam perioadele de 'teaching' (prezentare unidirectionala a conceptelor) ce depasesc 15-20 minute.
Sunt o sumedenie de metode creative de a transmite un concept teoretic fara sa il prezentam ca la scoala.- Mediul pe care il cream noi ii va face pe participanti sa se deschida si sa contribuie cu idei, sau dimpotriva.
Daca o persoana exprima o idee ce este de fapt gresita iar noi imediat corectam sau (mai rau) ii invitam pe ceilalti sa corecteze, atunci persoana nu va mai contribui deloc cu idei. Trebuie sa ii oferim unei persoane ce a gresit ocazia de a isi 'salva reputatia' si astfel va mai veni cu idei si pe viitor-
Concluziile cursului apartin participantilor si nu trainer-ului. Orice sumarizare trebuie sa includa actiuni concrete de intreprins pe viitor (nu 'ce am invatat noi azi la curs')'Tot ce spune Andrei sunt sfaturi concrete, pragmatice despre cum sa pregatesti si sa livrezi un curs bun intr-un mod care sa respire spontaneitate si prospetime. Cu adevarat, el este adeptul utilitatii pe care o pune in centrul oricarei activitati: „Sfatul cel mai important, cred eu, este sa ne propunem cu sinceritate sa ii ajutam pe oamenii din sala la ceva anume.
Oamenii vor percepe aceasta sinceritate si vor reactiona in consecinta. Sunt obisnuiti de persoane care vin in fata si le recita povesti. Noi chiar trebuie sa facem mai mult. Bafta multa!'
Nu exista retete!Da, aceasta este surpriza de final: „Nu exista retete!' Nu esti mai trainer decat altii daca stii mai multe teorii si mai multe acronime, daca dai exemple din experienta de director general sau din copilarie etc. Adevarul este ca poti oricand sa creezi propria reteta fara sa vrei sa fii perfect in sensul majoritatii, daca tii seama de adevaratul rol al trainerului, iar Iulia Buciuman de la Achieve Global o sa va convinga si pe voi. Cand Iulia a auzit: „Vreau sa fiu trainer!' a replicat imediat: „Mmm si eu vreau sa fiu trainer! Si inca nu m-am lamurit cum ajung acolo.'... iar Iulia are ani de experienta si multi fani. Asa am descoperit cu uimire ca intrebarea cum sa devii trainer nu e o intrebare pentru incepatori, ci pentru toti trainerii. Invatarea nu se opreste niciodata. Iulia a continuat in stilul ei proaspat si amuzant: „Dar ce mi-am dat seama e ca nu exista niste pasi batatoriti pe care sa calci si a caror destinatie sa fie TTT: Taramul Trainerilor Totali- ca tot ne plac acronimele ;)).
E domeniul in care orice experienta conteaza: pot fi calatorii, multinationale, sau micro-nationale, sefi neintelesi, iubiti gelosi, reusite, nereusite, carti de povesti, o facultate care aparent nu are nicio legatura, cearta cu mama, laptele ce da in foc, experienta oamenilor pe care ii intalnesti pe parcurs.Cand esti in fata, oamenii se asteapta sa fii inzestrat cu 'skilluri de calitati' care sa te aduca pe tine undeva in rangul de aproape perfect. E doar o capcana. Sa cazi in ea inseamna... sa-ti rupi gatul :).
In sala de curs nu e despre trainer, ci e 'despre' participanti. Abilitatile tale ar trebui sa fie acele abilitati care ii sustin pe ceilalti sa se dezvolte.Asa ca, daca simti ca ai energie, profesionalism, atitudine de show-man, dar serios! stii business, dar mai zici si un banc, stii exemple din industrie?? Foarte bine, dar sa fie si teorie! Esti tanar si in acelasi timp si batran, nici prea „boho', nici prea „smart', indrazneste si vezi ce iese! Iar daca a iesit, mai incearca, si daca nu a iesit, corecteaza si incearca! Nu urmari sfaturile.. ofera-le altora sub forma de feeback! Faceti ideile sa circule!' Indiferent in ce mod alegem sa ne dezvoltam ca traineri, nu trebuie sa uitam ca reusim sa ajungem acolo numai daca reusim sa ii sustinem pe ceilalti sa se dezvolte. Deci, nu spune niciodata 'Vreau sa fiu trainer!' inainte de a spune 'Vreau sa ii ajut pe ceilalti sa se dezvolte si sa reuseasca chiar mai bine decat mine!'. Iar ca sa spui acest lucru cu sinceritate, e foarte, foarte, foarte greu.

Articol scris de Roxana Luchianov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu